• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Інклюзія. Освітня політика та практика

Інклюзія. Освітня політика та практика

2018-02-07

/Files/images/pmpk/zahd/IMG_20180207_130322.jpg

07 лютого відбулася нарада-семінар керівників закладів загальної середньої освіти міста з теми: «Інклюзія. Освітня політика та практика»

Метою семінару було визначення ролі керівника закладу в активному впровадженні інклюзивної освіти, розширення знань щодо специфіки роботи з дітьми з особливими потребами, отримання практичних навичок по створенню універсального дизайну інклюзивного класу.

Начальник управління освіти Лариса Костенко. ознайомила присутніх із напрямками сучасної державної політики стосовно освіти дітей з особливими освітніми потребами, проінформувала про існуючу мережу інклюзивних класів та визначила напрямки роботи управління освіти по створенню сприятливого освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами, розповіла про особливості роботи інклюзивно-ресурсного центру міста.

У практичній частині семінару досвідом роботи ділилися педагоги КЗ "Навчально-виховне об'єднання "Спеціальна загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №1. По закінченню презентації присутні мали можливість побачити універсальний дизайн класної кімнати для учнів, які потребують корекції інтелектуального розвитку та познайомитися з особливістю організації навчального процесу для вищезгаданої категорії дітей.

У рамках запланованих заходів учасники семінару провели тест-драйв спеціально обладнаного автобусу для перевезення дітей з порушеннями опорно-рухового апарату.

На базі Інклюзивно-ресурсного центру міста, де проходила друга частина наради-семінару. керівники закладів отримали та на практиці закріпили алгоритм дій по направленню дитини на комплексне психолого-педагогічне вивчення.

/Files/images/pmpk/zahd/16.jpg

Фахівці центру продемонстрували діагностичний інструментарій, познайомили з особливостями використання обладнання кімнати сенсорної інтеграції та продемонстрували особливості діагностичного вивчення за дзеркалом Гедзела, надали практичні поради, щодо оформлення індивідуальної картки розвитку дитини.

/Files/images/pmpk/zahd/18.jpg

Завершилася нарада-семінар на базі "Загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів №20 –де керівникам закладів освіти міста був запропонований до перегляду універсальний дизайн інклюзивного класу з навчанням дитини з РДА.

/Files/images/pmpk/zahd/Рисунок1.jpg /Files/images/pmpk/zahd/19.jpg

Присутні прослухати інформацію та отримали буклети-порадники «Про роль співпраці команди спеціалістів в роботі з дитиною з ООП»,переглянули відео «Відкриваємо простір» https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=LFBLDzWxvJQпро роботу закладів освіти з інклюзивними навчанням міста.

По завершенню перегляду, під час активного обговорення, учасники підвели підсумки та заповнили анкети, надали організаторам заходу зворотній зв'язок з питань обізнаності керівників шкіл про особливості запровадження інклюзивної освіти.

Кiлькiсть переглядiв: 993